Tips voor veilige verkoop

KunstKoning maakt geen deel uit van het koopproces van de aangeboden werken. Toch willen we aanbieders en kopers graag begeleiden bij de aankoop. In persoon zaken doen wordt over het algemeen beschouwd als de meeste veilige manier om tot een succesvolle aankoop te komen op internet. Het is de vraag of dit bij kunst ook het geval is. De kunstwerken op KunstKoning beginnen bij een aankoopbedrag van 2500 euro. Dit zijn geen bedragen die je graag contant op zak hebt. Verder beschik je als koper niet over een bewijs van betaling wanneer er contant afgerekend wordt. Wanneer er toch voor deze optie gekozen wordt, is het belangrijk om op een openbare plek af te spreken. Houd er rekening mee dat je het kunstwerk van te voren wilt bekijken en wilt controleren op beschadigingen enz. Een galerie is hiervoor natuurlijk de meest geschikte plaats. Mocht dit niet tot de mogelijkheden behoren dan is ook de openbare bibliotheek een plek waar de ruimte is om een werk uit te pakken en de transactie in orde te maken.

Research
Voordat je tot de aankoop over gaat, is het verstandig om goede research te doen. Gebruik Google om alle informatie die je van de aanbieder hebt te controleren. Dus naam, telefoonnummer, rekeningnummer enz. Als de aanbieder een notoire oplichter is dan wordt dit wellicht duidelijk aan de hand van de zoekresultaten. Verder geeft het internet vaak een goed beeld van de identiteit van een aanbieder.

Tussenpersoon/Escrow

Het is mogelijk de verkoop via een tussenpersoon service te laten verlopen. De verkoper maakt bij een tussenpersoon (martkplaats maakt gebruik van PayDutch, Ebay van Escrow.com en DoctaPayments en de site van de politie vermeldt Triple Deal) een transactie aan waarna de koper geld overmaakt naar een tussenrekening. Hier staat het geld geparkeerd totdat het kunstwerk in goede staat ontvangen is. Wanneer de koper binnen een vooraf vastgestelde periode geen bezwaar maakt, wordt het geld automatisch naar de aanbieder overgemaakt. Zowel voor koper als verkoper is dit een veiligere optie voor verkoop. Gebruik maken van een tussenpersoon kost geld. Er moeten van te voren afspraken gemaakt worden wie deze kosten voor zijn rekening neemt.

Let op
Ook door zogenaamde tussenpersonen kan fraude worden gepleegd. Controleer de reputatie van de borghouder voordat je geld naar deze partij overmaakt. Ook is het van belang om altijd zelf de website in je browser in te vullen. Zo weet je zeker dat je op de site van de vermeende aanbieder terecht komt en niet doorgelinkt wordt naar een site van derden.
Verzending
Het versturen van kunstobjecten via de post brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Wanneer toch voor deze optie gekozen wordt dan moeten er van te voren afspraken gemaakt over wie dit risico draagt en wie betaalt voor de verzending. Er zijn een aantal bedrijven gespecialiseerd in het vervoeren van kunst. Ook kun je als particulier transportkisten aanschaffen die ook door musea gebruikt worden.