Chiefs and Spirits

Galerie Chiefs and Spirits vormt een uitzondering in de Nederlandse kunstwereld. Ten eerste omdat er een kunstenaar aan het roer staat en ten tweede omdat deze kunstenaar volkomen internationaal te werk gaat. Toyin Loye wil met zijn galerie een forum zijn voor kunstenaars uit alle werelddelen. Zelf kwam hij in 1994 voor het eerst in Nederland. Het is nooit een bewuste beslissing geweest zich hier te vestigen, maar zijn schilderijen vonden al snel een weg en Loye besloot het werk te volgen. Galerie Chiefs and Spirits vormt in het hartje van Den Haag een uitvalsbasis voor een grenzeloze benadering van kunst. Als lid van een koninklijke familie in Ijebu Jesha (Nigeria), groeide Loye op te midden van acteurs, muzikanten, buitenlandse bezoekers, hoogwaardigheidsbekleders en verschoppelingen die een beroep deden op zijn vader. Het is deze diversiteit die hem intrigeert en waar hij ruimte aan wil bieden in zijn en werk en in zijn galerie.

De kunstenaars bij Chiefs and Spirits komen dan ook uit alle windrichtingen, en werken met de meest uiteenlopende materialen en media. De Duitse Antje Flotho maakt ingetogen schetsmatige wandobjecten van gespannen draad. Een schril contrast met de uitgesproken en politieke werken van Condom XL. Loye zelf beperkt zich in zijn eigen werk ook niet tot één medium maar maakt wandobjecten en foto’s die hij op papier afdrukt en vervolgens bewerkt en beschildert.

De foto’s haken in op een verdwijnende traditie uit zijn geboortestreek. Verschillende Yoruba-families kerfden symbolen in hun gezicht om hun afkomst te tonen. Er werden magische krachten aan deze tekens toegeschreven. Op een kunstbeurs ontmoette Loye een meisje uit Ghana die vergelijkebare tekens droeg. Hij drukte haar portret af en kerfde zijn eigen symbolen in het papier. Zo versmelten verschillende tradities in één afbeelding. Deze werkwijze typeert zijn travelling spirit. Loye denkt niet in landsgrenzen en tradities die elkaar uitsluiten , maar laat diversiteit resoneren in zijn werk én in zijn galerie.

Met het werk van o.a. Willem van der Hostede, Antje Flotho, Aurore Vermue, Christoff Baron, Condom XL, Dan Palatnik, Dindi van der Hoek, Dominique Bordenave, Ellen Endhoven, Eric Bleicher, Etelo, Francois du Plesis, Jan Onnekes, Julien Garcia, Juliette Clovis, Laurence Le Constant, Laurent Ilboudo, macouno, Manolo Chretien, Mark Gmehling, Monika Radhoff-Troll, Nico Los, Nissim Men, Oliver Czarnetta, Olivier de Cayron, Pierre Segoh, Sakuta Tomiyuki, Stefan Hemeleers, TARASS, Thierry Vieux, Victor Alba.

Chiefs and Spirits
Prinsestraat 49
2513CB Den Haag
Wednesday – Saturday 12 – 17hrs
Sunday 13 – 17hrs

Het is mogelijk om een afspraak buiten de openingstijden te maken.
Neem hiervoor contact op met Toyin Loye op Tel. 00 31 (0)70 3658219 Mob. 00 31 (0)647768556

Chiefs and Spirits Kunstwerken