Nederlandse kunstmarkt

De Nederlandse kunstmarkt is een gefragmenteerde wereld. Ten eerste moet je een onderscheid maken tussen de veilingen, kunsthandel en galeries.  Vervolgens tussen de vele galeries en kunstenaarsinitiatieven. Op kunstbeurzen als  TEFAF, PAN, ART Rotterdam, KunstRai, Unseen, etc. wordt de diversiteit zichtbaar.
Grofweg gezegd bestaat de kunstmarkt ui drie segmenten: veilingen, kunsthandelaren en galeries. Het veilinghuis biedt kunstwerken aan uit alle periodes en stijlen zonder dat deze werken van een context worden voorzien. Als koper ben je aangewezen op je eigen scherpe oog en kennis om hier een goed kunstwerk te bemachtigen. In de kunsthandel is het gebruikelijk dat de handelaar een periode of stijl kiest waar hij zich in specialiseert. Oude werken worden voor verkoop gerestaureerd en van een context voorzien. Vaak is het mogelijk om een optie te nemen op een kunstwerk. Galeries profileren zich nog sterker dan in de kunsthandel gebruikelijk is. Ze vertegenwoordigen een klein aantal hedendaagse kunstenaars die zij goed vinden. Vaak gaat het om werk dat voor het eerst vertoond wordt en zijn de galeriehouders geen eigenaar van het werk.
Dat is in de basis de structuur van de markt, maar in de praktijk is dit pas het begin van de vele verschillen tussen de segmenten en de galeries onderling. Deze verschillen (en overeenkomsten) zie je het duidelijkst op de verschillende beurzen die georganiseerd worden. TEFAF is de meest prestigieuze beurs waar je nog een Rembrandt kan verwerven als je een heel ruim budget hebt. Kunstverzamelaars van over de hele wereld worden hier ingevlogen om hun verzamelingen van nieuw bloed te voorzien. Op de PAN in Amsterdam vind je veel kunsthandelaren, maar ook galeries met werk van hedendaagse kunstenaars. De Art Rotterdam is van een heel andere orde, hier komen veel buitenlandse galeries en het aanbod is vaak conceptueel. Tijdens Art worden een aantal satellietbeurzen georganiseerd. In een loods tegenover de Art wordt dit jaar voor het eerst Art at the Warehouse gehouden. Een  kunstfestival met galeries, urban art én een avondprogrammering. Realisme richt zoals de naam wel doet vermoeden juist op realistische kunst. De Affordable Art Fair (Amsterdam), Open Art Fair (Utrecht) en de Arti (Den Haag) zijn toegankelijker en richten zich onder andere op ‘betaalbare’ kunst.  Ook zijn er beurzen voor één type medium zoals Unseen (fotografie, Amsterdam) en Amsterdam Drawing (tekeningen, Amsterdam). Op deze beurzen zie je in grote lijnen de kaders van de kunstmarkt, hierbinnen vind je weer een boeiende diversiteit.