KunstKoning Blog

Categorieën

Viral over werk Suzanne Jongmans

Owen

Owen

Dat tijd en plaats volledig in elkaar over kunnen lopen toont de viral over het werk van Suzanne Jongmans. Het begon met wat foto’s genomen in het luchtruim boven Nieuw Zeeland, het werd opgepikt op blogs en facebook en uiteindelijk gepubliceerd op de website van de Washington Post. Het onderwerp van deze hype: moderne interpretaties van portretten uit de Gouden Eeuw. Iets waar Jongmans al jaren aan werkt.

De internettrend begon toen de Californische kunstenaar Nina Katchadourian zich ergens in het luchtruim tussen de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland bevond. Uit verveling vouwde ze hoedjes en kragen van papieren handdoekjes. Wanneer ze in de spiegel van het vliegtuigtoilet kijkt, ziet ze een evenbeeld van de portretten van Vlaamse en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Al snel gingen de snapshots die ze hiervan maakte via blogs en facebook de hele wereld over.
Suzanne Jongmans werkte toen al een aantal jaar aan haar fotoserie waarin ze de schildertraditie uit de Gouden Eeuw met hedendaagse materialen- en in een hedendaags medium- reconstrueert. Haar werk bevat verwijzingen naar de geruchten dat deze kunstenaars voor het eerst gebruik zouden maken van lenzen (holle spiegels) om beelden te kunnen projecteren. Het is een omstreden aanname voor kunsthistorici, ook omdat de techniek vragen oproept over het vakmanschap van de kunstenaar. Is het overtrekken van een projectie nog schilderkunst? Bij het werk van hedendaagse kunstenaars lijken deze vragen irrelevant. Kunstenaars als Katchadourian omhelzen technologische ontwikkelingen en zetten internet centraal in hun werk. Ambacht speelt geen rol van betekenis meer.
Jongmans laat in haar werk zien dat zij wel over traditioneel vakmanschap beschikt. Ze studeerde fotografie én textiel aan de academie voor beeldende vormgeving in Tilburg. De kleding van haar modellen maakt ze van verpakkings- en isolatiemateriaal. Door de kledingstukken ontstaat er opnieuw een interessante spanning tussen het heden en de tijd van de Hollandse meesters. In de Gouden Eeuw bezat zelfs de geportretteerde adel slechts een beperkt aantal toiletten. Tegenwoordig heeft een vijftienjarige al een garderobe die ieder seizoen vervangen wordt. De productie van kleding en andere luxeproducten is enorm gestegen. Jongmans geeft in haar ontwerpen en foto’s het goedkope verpakkingsmateriaal dat dit oplevert een schilderachtige schoonheid. Door haar materiaalbehandeling krijgt het schuimrubber eenzelfde doorschijnende klassieke uitstraling als het zeventiende eeuwse kant. In de Washington Post zegt Jongmans “By using this material I make a reference to consumerism and the rapid circulation of materials, which contrasts to the craftsmanship of these earlier times. Referring to both vulnerability and transience, I am investigating the texture and feel of both the present and the past.” De present en past lopen in elkaar over in het werk van zowel Jongmans als Kachadourian. Het internet brengt het resultaat hiervan de hele wereld over.

<

Gerelateerde kunstwerken