KunstKoning Blog

Categorieën

Op atelierbezoek bij Margot Homan

MINOLTA DIGITAL CAMERA

De werken op de Open Art Fair hebben allemaal een oorsprong en een verhaal. KunstKoning bezocht in de aanloop van de beurs het atelier van Margot Homan om dit verhaal te achterhalen.

Het betreden van het atelier van Margot Homan is een terugkeer naar mijn eerste jaar aan de universiteit. Het is alsof de eminente Oostenrijkse kunsthistoricus Ernst H. Gombrich wiens standaardwerk ik toen behandelde – over mijn schouder meekijkt. De professor is benieuwd naar hoe deze net afgestudeerde kunsthistorica met als specialisatie moderne kunst zich verhoudt tot de klassieke beelden van Margot Homan.
Eeuwige schoonheid is de Nederlandse titel van Gombrich’s klassieker die iedere student kunstgeschiedenis behandelt. En de schoonheid van de beelden van Homan is onontkoombaar. De verstilde emotie die in de werken besloten ligt, raakt de bezoeker meteen bij binnenkomst. Maar de beelden zijn afgeleide van het leven en daarin is niet alles mooi. Het verdriet en de pijn van het verleden vormen net zo goed deel van het werk. Af en toe raken we zo’n onderwerp aan. We hebben het bijvoorbeeld over Helga Deen, het Joodse meisje dat omgebracht werd door de nazi’s. Homan werkt momenteel aan een verbeelding van haar verhaal. Het gaat niet over Helga Deen zelf, maar over universele emoties. In dit geval de worsteling tussen de harde realiteit van een concentratiekamp en het dromen en verlangen naar betere tijden en de liefde die ze in Tilburg achter liet. Het samenvallen van deze tegengestelde emoties in één harmonieus moment is kenmerkend voor het werk van Homan
In haar atelier in het oude ziekenhuis van Tilburg werkt de beeldhouwer aan meerdere beelden tegelijkertijd. Soms rijpt een idee al jaren voordat ze de eerste opzet in klei boetseert. Het is vaak geen concreet plan, maar een geestesidee waarna het materiaal zich moet schikken. Ze duwt de realiteit naar haar idee en zoek net zo lang tot er een uitgewogen helder beeld ontstaat. Niet fotografisch, maar visionair.
Net als haar illustere voorgangers uit de renaissance werkt Homan vanuit een idee van universele schoonheid. Ze gebruikt hiervoor geen modellen. Er is een lichamelijke volmaaktheid die de anatomie ontstijgt. Bij Homan ontstaat dit idee in haar geest en vindt een kraakheldere vorm in sculptuur. Dit gecombineerd met haar vakmanschap ontlokte aan Gombrich de uitspraak: ‘It really is a consolation that such mastery still exists.’ Na een bezoek aan het atelier van deze beeldhouwer kan ik me alleen maar aansluiten bij deze woorden van de kunsthistoricus die de basis vormt van ons denken over kunst.

Gerelateerde kunstwerken