KunstKoning Blog

Categorieën

Nieuwe video’s van Maljkovic op Amsterdam Art Weekend

Afgelopen weekend trok Amsterdam Art Weekend bezoekers naar de hoofdstad met een vol kunstprogramma. Naast de open dagen van de Rijksacademie en de Ateliers organiseerden galeries interessante solo-exposities, performances, presentaties en interviews.  KunstKoning bezocht (o.a.) Annet Gelink Gallery en maakt een kleine analyse van het werk van David Maljkovic dat daar tot 18 januari te zien is.

Het is de vierde solo-expositie van de Kroatische David Maljkovich in de galerie van Annet Gelink. En bij binnenkomst doen de collages meteen denken aan werken uit de expositie Missing Colours (2010) . Dit is niet vreemd, Maljkovic kijkt continu naar het verleden en hergebruikt ook elementen uit zijn eigen werk om nieuwe collages te maken. Naast zijn collages presenteert hij nu twee nieuwe video’s.

Op de begane grond is de video-installatie Afterform te zien. De beelden zijn gebaseerd op een cartoon uit een Kroatisch architectuurblad uit de jaren zestig. Er werd de spot gedreven met moderne architectuur en urban planning. Tegenwoordig is er bijna niemand die de modernistische idealen nog serieus neemt. Toch behandelt Maljkovic het modernisme niet als een afgesloten hoofdstuk, maar als een model dat mogelijkheden biedt voor toekomstige ontwikkelingen. In zijn films, collages, installaties en sculpturen onderzoekt hij de erfenis die de modernistische projecten  in het heden nalaten. Met futuristische elementen zoals vliegende objecten en aluminium voertuigen brengt hij een derde dimensie van tijd aan: de toekomst.

De Kroatische kunstenaar maakt de toeschouwer bewust van wat geweest is – nog steeds voortduurt, en dus ook een toekomst heeft die nog onduidelijk is. Geschiedenis is geen statisch gegeven. Het wordt keer op keer heroverwogen en deze overweging vormt de maatschappij van vandaag. Meer nog dan om wat er feitelijk was, gaat het werk van Maljkovic over onze beeldvorming van geschiedenis en het heden.

In de expositie in 2010 behandelde Maljkovic nog voornamelijk de geschiedenis van de modernistische architectuur. Nu komt ook de beeldende kunst aan de orde met een werk over de beeldhouwer Ivan Kozaric. Het is interessant te zien hoe Maljkovic zijn thema de afgelopen drie jaar gestaag uitgebouwd heeft. En nog steeds teruggrijpt op beelden uit zijn oudere werken.

Tot en met 18 januari te zien bij Annet Gelink Gallery.

David Maljkovic 'Afterform', 2013 Inkjet prints collaged and mounted on alubond Unique Courtesy Annet Gelink Gallery, Amsterdam Foto credit: Michel Claus

David Maljkovic
‘Afterform’, 2013
Inkjet prints collaged and mounted on alubond Unique Courtesy Annet
Gelink Gallery, Amsterdam Foto credit: Michel Claus

David Maljkovic- Afterform'

David Maljkovic
‘Afterform’
29.11.2013-18.01.2014
Annet Gelink Gallery, Amsterdam
Foto credit: Michel Claus

Gerelateerde kunstwerken