KunstKoning Blog

Categorieën

Opening: I believed everything you told me / galerie Majke Hüsstege

Tentoonstelling Armed And Relatively Dangerous van Thom Puckey in het Kunstfort bij Vijfhuizen.

Falling Figure with 2 Carbines – Thom Puckey

Zondag 15 september opent bij galerie Majke Hüsstege de tentoonstelling I believed everything you told me. Centraal staat de bereidheid van de toeschouwer om het onwaarschijnlijke te geloven. De deelnemende kunstenaars doen  met hun werken een beroep op de verbeelding.  Do you believe what they tell? 

Galerie Majke Hüsstege opent het seizoen met het werk van: Mirjam Kuitenbrouwer, Thom Puckey, Tobias Schalken, Elisabet Stienstra en Sven Verhaeghe. De achtergrond en intenties van deze kunstenaars loopt sterk uiteen, toch delen de werken in deze tentoonstelling een gezamenlijke context. Het is de term Willing suspension of disbelief  van de negentiende-eeuwse dichter en filosoof Samuel Taylor Coleridge. Over de bereidheid van de toeschouwer om het onmogelijke, vreemde en absurde van fictie als werkelijkheid te ervaren.

KunstKoning schreef al eerder een artikel over het werk van Thom Puckey. Hierin beschreven we het werk Falling Figure with 2 Carbines’ waarin de spanning tussen werkelijkheid en bedrog central staat. We schreven destijds: “Het werk is gebaseerd op Robert Capa’s foto ‘The Falling Soldier’. Deze iconische afbeelding van de Spaanse Burgeroorlog kwam in opspraak nadat de fotograaf ervan beschuldigd werd de dood van de soldaat geënsceneerd te hebben. Niemand twijfelde eraan dat Capa aan het front jonge mannen van zo dichtbij had zien sneuvelen. Maar het idee dat dit ogenschijnlijk zo realistische beeld van de val van de soldaat in scene was gezet leidde tot verontwaardiging. Bij Puckey krijgt een jonge naakte vrouw het doodsschot. In het witte marmer is haar huid zacht en haar uitdrukking sereen. De wapens in haar handen doen je toch twijfelen over haar onschuld. En dan merk je dat het werk de toeschouwer niet buiten beschouwing laat. Je wordt getuige van een obscure gebeurtenis. Aan de kalme zelfverzekerde houding van de meisjes zie je dat zij niet het weerloze slachtoffer zijn.” Lees hier het hele artikel.

Van 15 september tot en met 20 oktober is te zien welk werk Puckey en de andere deelnemende kunstenaars bij I believed everything you told me tentoonstellen.

Zie voor meer informatie het portfolio van galerie Majke Hüsstege; http://bit.ly/15LGOfJ en voor meer informatie over Thom Puckey kunt u terecht op onze blog: http://www.kunstkoning.com/blog/uitgelicht/uitgelicht-thom-puckey/

Gerelateerde kunstwerken

Schermafbeelding 2013-09-09 om 12.40.24Uitgelicht: Thom Puckey

d9611a390b4b6e2893f09e03f0e120ef

Portfolio: Galerie Majke Hüsstege