KunstKoning Blog

Categorieën

Chris Berens in Avro’s Close up

chris berens

Bij sommige jonge kunstenaars voel je de doorbraak naderen. Een aantal Nederlandse documentairemakers zagen deze belofte in de wonderlijke schilderijen van Chris Berens. Ze volgden hem op zijn reis naar Japan en maakten een sferische documentaire waarin het landschap net zo’n belangrijke rol inneemt als in het werk van de kunstenaar. De film zal in maart/april op Nederland 2 in AVRO Close Up uitgezonden worden. Daaraan voorafgaand is de film te zien in de Nederlandse filmhuizen.

Chris Berens transformeert de wereld die ons omringt tot een  magisch universum. Krokodillen prijken boven huizen, schepen lijken te zweven en vreemde wezens dwalen een beetje in het rond. Onheil lijkt in de lucht te hangen, maar het is een prettige spanning die het werk gewicht geeft. Berens bereikt deze intensiteit door ieder detail meerdere malen te schilderen en te lakken. Het is een complexe en tijdrovende techniek waarin hij ieder detail keer op keer met tekeninkt en verschillende soorten lak op de gecoate laag van een glossy vel papier aanbrengt. Hij snijdt ze dan uit in fragmenten, scheidt de coating van het onderliggende papier en verenigt de stukken vervolgens weer op een houten paneel. Doordat hij werkt op glanzend papier worden zijn schilderijen vaak verward met foto’s. Alsof deze wonderlijke taferelen ergens onderdeel van een fotografeerbare werkelijkheid zouden zijn.

Deze dubbelzinnigheid trekt wereldwijd de aandacht van galeries en verzamelaars . Zijn show in Seatle (2008) raakte volledig uitverkocht, in oktober 2013 komt er een solo-expositie in Japan.

Zijn werk is in Nederland te zien bij Jaski Art Gallery.

Voor meer informatie kunt u kijken op:

www.chrisberens.com
en www.jaski.nl

 

Gerelateerde kunstwerken