KunstKoning Blog

Categorieën

Aankondiging – Peter Vos bij Gerhard Hofland

In 2002 studeerde Peter Vos af aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten. Hij schilderde berglandschappen, groots, romantisch en een tikje onheilspellend. Nu meer dan tien jaar later heeft zijn werk nog steeds iets unheimlichs, maar wordt het steeds duidelijker waar de dreiging vandaan komt.

 

In de serie Nachtfalter (een mot- en een beroemde waltz uit 1854 van Johann Strauss) zien we hoe landschappen ingekleurd worden met historische elementen, persoonlijke verwijzingen en de rauwe actualiteit. Geïnspireerd door verluchte boeken en handgemaakte interieurdecoraties begon Vos met tekenen. In het werk Around krijgt een flat met schotelantennes een elegante decoratie, op TV de beelden van een rokend World Trade Center.

 

Todesengel

Na de berglandschappen koos Vos voor het schilderen van dieren. De portretten van herten, apen en uilen hadden eenzelfde autonomie als de bergtoppen. Ze droegen geen verwijzingen naar niets anders dan zichzelf. Een puur onderwerp zonder verwijzingen naar de maatschappij heeft iets onaantastbaars. Deze onaantastbaarheid laat Vos achter zich met zijn narratieve tekeningen, maar de uil blijft terugkomen. Bij de expositie verschijnt een boek waarin alle werken uit de serie opgenomen zijn. Wie besluit tot aankoop van een tekening kan hierin de plaats die het werk inneemt terugvinden. Zo blijft de context behouden. De tentoonstelling Nachtfalter is vanaf 26 oktober te zien bij Gerhard Hofland.

Gerelateerde kunstwerken

petervos_009_big

petervos_006_big