Tips bij het kopen van foto's

desiree dolronTips| Tactieken

Bij het kopen van foto’s

Fotografie is nu ook als kunstvorm volledig geaccepteerd. De prijs van een werk ligt vaak lager dan dat van een schilderij of sculptuur en is daarom interessant voor beginnende kunstkopers of verzamelaars die graag een collectie aanleggen. Sinds vorig jaar bestaat er ook in Nederland een beurs die zich alleen fotografie tentoonstelt. Op Unseen exposeren nationale en internationale galeries het werk van de fotografen zie zij vertegenwoordigen. Het  NRC Handelsblad gaf tips bij het aankopen van foto’s. KunstKoning zet ze op een rijtje en formuleert de vragen die je altijd moet stellen voordat je een foto aanschaft.

Het blijft een beetje vreemd om over de waarde van kunst te schrijven omdat het uiteindelijk gaat om wat de gek er voor geeft. Maar zoals NRC Handelsblad het zegt, verzamelaars zijn niet gek, ze beteugelen hun vurige verlangen met kennis van enkele wetmatigheden.  Zo bepaalt het formaat de prijs, dus hoe groter de foto des te meer je betaalt. En hoe meer afdrukken des te lager de prijs. Vaak zijn de edities genummerd. Voor de eerste foto  betaal je minder, dan aan het eind van de serie waar de wet van de schaarste gaat gelden.
Bij de aanschaf van een foto is het belangrijk dat je dus weet hoeveel afdrukken er zijn.  Soms blijken galeries hierin alleen niet goudeerlijk en wordt dezelfde foto op een ander formaat nogmaals afgedrukt.  Doorvragen is hier van belang.

Ook de techniek is soms (lang niet altijd) van invloed op de prijs. Sommige kopers hechten waarde aan foto’s die zo min mogelijk gemanipuleerd zijn. Bij fotografen zoals  Desiree Dolron is het juist deel van hun vakmanschap dat ze veel tijd besteden aan de bewerking van hun afbeeldingen. Op Unseen hangt een afbeelding van de Duitse fotograaf Michael Wolfs die wereldberoemd werd met zijn abstracte skylines. De foto op Unseen kost maar 950 euro. Dit komt omdat het een voorstudie is. Een testfoto die hij met een compacte digitale camera maakte, terwijl zijn grotere werken geschoten worden met een analoge camera met statief en grotere negatieven.

Voor de prijs van een historische foto is ook van belang of het werk 'vintage' is.  En bij fotografie bestaat er wel een duidelijke definitie wat vintage inhoudt. Als een historische foto binnen vijf jaar na de opname is afgedrukt, dan heet zo'n afdruk 'vintage'.  De signatuur van de fotograaf drijft de prijs op. Dit betekent ook dat je voor heel weinig geld soms een iconische, maar ongesigneerde afbeelding kunt bemachtigen.

Andere vragen die je de galeriehouder op Unseen kunt stellen:
- Heeft de fotograaf de afbeelding zelf afgedrukt?
- Dibond, forex, plexiglas of een reguliere print. Het is maar een greep uit de manieren waarop foto’s afgedrukt worden. Maakt de fotograaf gebruik van meerdere technieken en heb je als koper hierin een keuze? Dit kan de kwaliteit van je print sterk beïnvloeden.
- Naast oplages werken fotografen vaak in series. Op een beurs zie je maar een of twee afbeeldingen uit een serie. Het is interessant om te zien hoe de hele reeks eruit ziet. Het wordt dan mogelijk om te bepalen welke plaats de door jou beoogde print in de serie inneemt. Vaak hebben series zogenaamde ijkfoto’s, de foto  die bepalend is voor wat de fotograaf over wil brengen. Vaak zijn deze foto’s  duurder dan de andere afbeeldingen. Vraag dus of je de serie eens rustig (digitaal) door mag kijken.

Unseen is van 26 tot en met 29 september in de Westergasfabriek. Voor meer informatie zie: http://www.unseenamsterdam.com/