Opening: Archaic Revival/ Zic Zerp

In de galerie van Zic Zerp wordt een alternatieve evolutietheorie gedeponeerd. Curator Dani Tull gebruikt het werk van zo’n vijfendertig kunstenaars om te laten zien hoe de wereld zich ontwikkeld heeft onder invloed van sjamanen, mystici en alchemisten. Centraal in het denken over heden en verleden staat het boek van Terence McKenna The Archaic Revival met de veelzeggende ondertitel: Speculations on Psychedelic Mushrooms, the Amazon, Virtual Reality, UFOs, Evolution, Shamanism, the Rebirth of the Goddess, and the End of History.

The Archaic Revival laat zien hoe kunstenaars zich wenden tot het mystieke om uit te drukken hoe zij de werkelijkheid ervaren. Tull: “Er is zoveel onbewuste kennis die mee resoneert in onze ervaring. Op basis van dit onderbewuste is deze tentoonstelling samengesteld.” Het begint met een abstracte tekening op  papier van Corrina Peipon. Vervolgens zien we de komst van kleur, vorm, figuratie en de complexe mens. Om weer te eindigen met abstractie  in het werk van Dennis Koch en Talitha Strange Wall.  In deze tekeningen worden punten op de kaart van San Francisco met elkaar verbonden. De kunstenaars noemen het een Macro Geometric Mapping Template for Microphysical Evolution of Urban Energetic Power Sourcing. De eenvoudige abstractie uit het eerste werk heeft plaatsgemaakt voor een betekenisvol geometrisch patroon. Het is hoe de wereld zich ontwikkeld heeft, maar dan intuïtief ontleed.

Op sommige momenten is de expositie een alchemistisch experiment op zichzelf. Alsof Tull verschillende elementen bij elkaar gebracht heeft om te kijken hoe ze op elkaar reageren. Of doemt in de werken zelf een nieuwe beeltenis op. De Amerikaanse schilder Jimmy Shaw, die momenteel ook in De Onderzeebootloods in Rotterdam exposeert, toont een pentekening met inkt. Wie aandachtig kijkt ziet in het vlekkenpatroon onnozele gezichten en dierenkoppen verschijnen.

Met Archaic Revival heeft Zic Zerp een internationale tentoonstelling in huis. De vraag is of nu ook Nederlandse kunstenaars mee gaan in de Revival. Ewoud van Rijn (gevestigd in Rotterdam) heeft in ieder geval zijn geestverwanten gevonden en toont een voor zijn doen ingetogen tekening maar met een uitgesproken missie: be blissfully ignorant, be dangerously naive, dont be bloody stupid.

De tentoonstelling is tot en met 7 juli te zien bij Zic Zerp. Bekijk voor meer informatie het profiel van de galerie.


[gallery ids="504,502,498"]