Beeldanalyse - Alexander Smith

53.Moving within its destiny 

 

 

 

KunstKoning volgt beeldend kunstenaar Alexander Smith (1968) al jaren op de voet. Bij de eerste ontmoeting werkte hij aan zijn Conceptions. Hier was een zoektocht door het labyrint van concepten in de westerse moderne kunst aan vooraf gegaan. De kunstenaar was tot het inzicht gekomen dat het hem niet om de ideeën ging, maar om de schoonheid. Een concept van schoonheid vond hij in het Zen-Boeddhisme. Schoonheid wordt niet gecreëerd door de kunstenaar, maar wordt onthuld door de keuze van het weglaten.

In Moving within its destiny zien we een recent werk uit de serie Conceptions. Kenmerkend voor het werk van Smith zijn de hoge horizon en de zeer fijne toets waarmee de schilder zijn onderwerpen op het doek zet. Zijn vlakverdeling doet denken aan de Japanse prenten en hij maakt zo gebruik van de leegte op het doek. De bomen zijn iets naar rechts geplaatst zodat de aandacht van de kijker zich blijft verplaatsen van de stam, takken en bladeren naar de dreigende lucht aan de linkerkant.

Op de tweede afbeelding zien we een werk uit de serie waar Smith sinds 2007 aan werkt: de Lolita’s. In contrast met de sensuele lading die schrijver Nabokov aan de naam Lolita gaf, gaat het de Japanse meisjes uit deze subcultuur juist om het verlengen van een bepaalde onschuld. Zij willen zich niet conformeren aan wat de maatschappij van hen vraagt. Het meisje in I dare you daagt ons uit om haar droomwereld te betreden. Nee, sterker nog om je eigen fantasie te leven. Smith
Net als bij de Conceptions speelt ook hier de leegte weer een rol in de compositie. Ditmaal geen dreigende luchten die nog een invulling aan het doek geven. Het is licht op licht- een kanten jurkje tegen een egale achtergrond.

Bij Can You See Me lijken de series samen te komen. We zien een close up van een Lolita. Het meisje kijkt de toeschouwer doordringend aan. Op de achtergrond een wolkenlucht zoals Smith ze graag schildert. Can You See Me is een portret van een meisje maar geplaatst in de leegte van de Conceptions. Een interessante stap die benieuwd maakt naar het vervolg van het werk van de schilder.
Alexander Smith