Amerikaans imperialsme

Tekst: Quinsy Gario


Bij binnenkomst op  Art Warehouse wappert er een Amerikaanse vlag. Niet triomfantelijk aan een vlaggenstok, maar in een frame van stalen buizen.  Is het de zoveelste Amerikaanse poging om de wereld te veroveren? Via kunst en cultuur is het net als via de maag. Het gaat erin en voor je het weet ken je alle woorden van het nieuwste nummer van Justin Timberlake.


AIS Houston TX is de enige internationale stand op Art at the Warehouse. En daar wappert de Stars and Stripes. Naar beneden gedrapeerd lijkt de vlag naar achteruitgang te verwijzen. Volgens de New Yorkse kunstenaar Edouard Steinhauer gaat het niet om imperialisme, maar om het conceptueel kijken naar hoe we kunst en nationalisme vormgeven. “De Amerikaanse vlag is een symbool dat kunstenaars altijd blijven gebruiken. Jasper John's kunstwerk is een mijlpaal in hoe je de vlag en haar gebruik kan onderzoeken.” John's werk gemaakt in 1953 zorgde er inderdaad voor dat een criticus vroeg of het een vlag of een schilderij was, alsof de twee van elkaar gescheiden konden worden.


Steinhauer zit in eerste instantie haast verlegen te vertellen over zijn werk maar straalt gaandeweg het gesprek. “Ik heb het werk niet in Amerika tentoongesteld. Ik weet ook niet hoe ze daar zouden reageren. Tot nu toe vonden mensen het of te gek of vonden ze het afschuwelijk.” Het werk heeft hij in München, Berlijn (zijn huidige woonplaats) en nu in Rotterdam tentoongesteld. “Amerika is het enige land dat gebaseerd is op een idee en dat vind ik belangrijk om terug te brengen in de omgang met haar symbolen.”


Kijk voor meer werken van Edouard Steinhauer op www.edouardsteinhauer.com